Avokádo: zelený zázrak, který vyživí vaši kůži

Avokádo: zelený zázrak, který vyživí vaši kůži

Rádi byste ho zařadili do svého jídelníčku, ale vůbec netušíte, co s ním? Avokádo je specifické ovoce, které v podstatě nemá žádnou chuť, není slané ani sladké a většina lidí neví, jak jej v kuchyni využít. Ve zdánlivě nevýrazném plodu se ale skrývá velké množství živin. I takových, které vám pomohou k dokonalejší pleti, zdravějším vlasům a nehtům.

Avokádo omezuje příjem živočišných tuků a nahrazuje je tuky rostlinného původu, kterých obsahuje až dvacet procent. Kromě toho má vyvážené složení bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Ptáte se, v čem vám avokádo pomůže? Díky antioxidantům je to ideální pomocník v boji proti stárnutí.

Pleťový elixír

Když už si avokádo koupíte, tak ho rozhodně jenom nesnězte. Z půlky si připravte výživnou masku na pleť. Vysoký obsah vitaminu E se postará o regeneraci kůže, pěstící oleje zase působí proti vysušování. Příprava takové masky je navíc více než jednoduchá. Stačí avokádo oloupat, rozmixovat a přidat med, případně jogurt. A přírodní zázrak je na světě.

Když už budete avokádo porcovat a zpracovávat, můžete ho na kůži použít také jako zábal. Na všechna suchá místa pastu naneste a nechejte deset minut působit. Můžete ji smíchat se lžící olivového oleje.

Pokud dáte do rozmixovaného plodu avokáda vaječný bílek, získáte zase skvělou masku na vlasy, které jsou zničené působením počasí nebo chemikálií a barev. Masku naneste na vlasy, zabalte do ručníku a nechejte opět působit deset minut. Pak vše smyjte vlažnou vodou. Vyživíte nejen vlasy, ale také pokožku hlavy, kterou avokádo hezky zklidní.

Svěží pohled

Máte kruhy pod očima nebo vás trápí oteklá víčka po proflámované noci? Zkuste použít plátky avokáda a přiložit je pod spodní víčka. Díky antiseptickým a antioxidačním účinkům už po patnácti minutách bude kůže světlejší a vyhlazená.

Abyste se mohli pustit do kouzlení s avokádem, musíte najít v českých obchodech ty správné kusy ovoce. Náš trh obvykle nabízí plody z Izraele, případně z jižní Evropy, často se ale stane, že je avokádo tvrdé a nezralé. Správně by mělo být měkké na stisk a uvnitř hezky máslové. Když budete avokádo kupovat, dejte pozor, aby jeho slupka nebyla nijak narušená nebo flekatá, což může značit plíseň. Pokud koupíte avokádo tvrdší, můžete ho nechat změknout v pokojové teplotě. Je to zcela běžný postup. Avokádo se totiž nesklízí zralé, jak si někdo myslí. Sbírá se záměrně nezralé a následně se nechává „dojít“ na tu správnou měkkost.